Van levenslang naar Lang Leve Gezond Leven

Ik hoor vaak van mensen dat zij levenslang hebben. Wat bedoelen die mensen dan met levenslang?? Levenslang de strijd tegen kilo’s aangaan. Wel kunnen afvallen maar eigenlijk nooit het gewicht kunnen vasthouden, alle diëten al uitgeprobeerd en steeds maar weer terugvallen. Vaak hoor ik dan ook “dus je begrijpt wel, dat gaat nooit lukken??”.

Als je het zo hoort klinkt dat wel heel ellendig. Als je dan wat verder vraagt, hoor je ook vaak ja als ik lijn doen ik het heel goed, ik houd mij altijd heel straks aan de richtlijnen en val echt wel goed af. Dat klinkt dan gelukkig wel weer fijn??? Zo bestrijd je uiteindelijk de kilo’s, toch?? Of toch niet…….

 

Daar zit juist de valkuil voor de meeste mensen, lijnen door te weinig te eten of bepaalde producten niet eten of bepaalde tijden niet eten. Dan val je zeker tijdelijk af. De energiebalans is negatief en je verliest kilo’s, dat is winst toch??

En dan op gewicht blijven……………en dan gaat het mis.

Wat kun je dan doen om toch af te vallen en op gewicht te blijven. Het antwoord is heel simpel; gezond leven. Door gezond te leven, kun je blijvend gewicht kwijtraken. Als het zo simpel is, dan zou iedereen het toch kunnen doen? Ja dat is waar. Toch ligt het iets gecompliceerder. Gezond leven gaat niet van zelf.

Wat is dan gezond leven? In het puzzelwoordenboek staan de volgende betekenissen voor gezond;

Behouden 2) Beter 3) Blakend 4) Deugdelijk 5) Fiks 6) Fit 7) Fleurig 8) Flink 9) Florissant 10) Gaaf 11) Getraind 12) Gezondheidsbevorderend 13) Goed voor het lichaam 14) Heelhuids 15) Heilzaam 16) In orde 17) Kiplekker 18) Kras 19) Lekker 20) Levenslustig 21) Natuurlijk 22) Niet ziek

Hoe krijg je dat dan vol elkaar? Hoe leef je gezond?

Er zijn 3 bouwstenen; lekker en gezond eten, plezier in bewegen en lekker in je vel zitten.

Ik hoor het al, lekker en gezond eten, hahahaha. Nou ik ga echt niet 250 gr groente per dag eten, dat is toch niet lekker. Eens 250 gram gekookte broccoli zo eten, klinkt niet heel aantrekkelijk. Lekker en gezond eten gaat toch prima hand in hand. Er zijn zoveel lekkere en gezonde gerechten, snacks en tussendoortjes. Dat is het probleem niet. Het is een mindset, een gedachte waar je in kunt geloven als je jouw belemmerende idee van lekker eten, is vooral ongezond eten en drinken, laat varen.

Plezier in bewegen? Bewegen is een noodzakelijk kwaad, de sportschool is vreselijk, ik kan niet sporten, blessures enz. Alle excuses heb ik langs zien komen, zowel bij mijzelf als bij andere mensen die ik begeleid. Ik praat altijd over bewegen en dat is niet hetzelfde als de sportschool. Bewegen doe je in het dagelijkse leven. De trap nemen in plaats van de lift of roltrap, fietsen, wandelen van/naar werk, boodschappen doen enz. Met dagelijkse beweging kun je al fitter worden en gezonder worden. En sporten dan? Bij sporten is het ontzettend belangrijk dat je de sport beoefend die jij leuk vindt. Vind jij de sportschool en/of een teamsport niets, doe het dan niet. Wil jij in de buitenlucht sporten, ga dan niet naar een overdekt zwembad. Wat dan wel?? Wat jij leuk vindt!!

Lekker in je vel zitten, wat is dat dan? Dat is vooral goed voor jezelf willen zorgen. De balans werk prive in de gaten houden, voldoende ruimte maken voor ontspanning, lief en mild zijn voor jezelf. Lekker in je vel zitten zit dus vooral tussen te oren. Ooh hoor ik dan, dat is niets voor mij, zo zweverig een beetje yoga doen zeker. Natuurlijk kun je yoga doen, dat kan heerlijk ontspannen, alleen als yoga jouw ding niet is, werkt het niet. Er zijn nog zoveel andere dingen die ervoor zorgen dat jij je lekker in vel voelt. Het allerbelangrijkst is dat jij ook goed voor jezelf zorgt. Als jij lekker in je vel zit, ben je tevreden met jezelf en kun jij de wereld aan.

Als ik dan lekker en gezond eten, plezier in bewegen en lekker in je vel zitten samenvat, kom ik uit op Lang Leven Gezond Leven. Een leven lang gezond leven, dat is ook levenslang en klinkt voor mij echt geweldig!

levenslang afvallen lang leve gezond leven

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.